Prieskonių atmintinė
AGURKLĖ
Prieskonis daržovių sriuboms, grybų patiekalams priedas į salotas, šaltibarščius, dietinius valgius, kaip agurkų pakaitalas.
KVAPUSIS BAZILIKAS
Mėsos, ypač žvėrienos, žuvies, daržovių, varškės patiekalams, kepeninei dešrai ir paštetams, taip pat sriuboms (ypač pupelių), padažams ir majonezui paskaninti. Baziliko dedama raugiant agurkus, pomidorus, patisonus, aguročius, grybus. Ypač gerą prieskonį patiekalams suteikia kvapiojo baziliko, krapų ir peletrūno mišinys. Bazilikas pasižymi antimikrobiniu veikimu, stiprina imunitetą, turi hipoalerginių savybių, gelbsti nuo dieglių, veikia kaip šlapimą varantis ir karštį mažinantis vaistas, tačiau kelia kraujospūdį, tad hipertonikams juo piktnaudžiauti nevertėtų.
Rekomenduojame Jūsų šventei:
ČESNAKAS
Greitai gendantiems produktams konservuoti, suteikia pikantišką skonį žuvies, mėsos bei daržovių patiekalams. Česnako skonis ir kvapas gerai dera su aviena.
ČIOBRELIS
Mėsos, žuvų, ankštinių daržovių patiekalams, marinatams, kokteiliams, sūriams, arbatoms paskaninti. Tinka kaip prieskonis vėdarams, riebioms dešroms (kiaulienos, avienos kepsniams, paštetams, maltiniams, inkstų patiekalams, virtinukų įdarams, Dedamas į padažus, ypač tinka į žirnių, pupelių, sojų sriubas. Galima vartoti kaip mairūno pakaitalą, o mišinį su dašiu - vietoj pipirų. Čiobrelį galima dėti į daugelį sriubų, ypač į švelnius sultinius, į padažus, skanus jis ir su
daržovėmis(bulvėmis, pomidorais, saldžiąja paprika, baklažanais), galima rauginti su agurkais, naudojamas paukštienos įdarams ir maltinukams. Labiausiai tinka dėti čiobrelius kartu su vynu, svogūnais, česnakais ir konjaku į ilgai troškinamą mėsą, paukštieną ar žvėrieną - be jų troškiniai būtų skurdūs.
DARŽINIS DAŠIS
Labai tinka dėti į pupelių, žirnių sriubas bei kitus ankštinių augalų patiekalus, taip pat salotas, dešras, žuvies ir mėsos patiekalams paskaninti ir marinuojamus ir rauginamus agurkus bei pomidorus. Dašio žolė vartojama mažais kiekiais ir dedama į patiekalus baigiant virti, nes ilgiau verdant, maistas karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais, lapuose gausu vitamino C, karotino, eterinio aliejaus, rutino. Plačiai vartojamas liaudies medicinoje. Antpilas geriamas sergant skandžio ir
žarnyno uždegimais.
VAISTINĖ GELSVĖ
Mėsiškoms sriuboms, mėsos, silkės ir kitų žuvų, daržovių patiekalams, konservantams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti.
VAISTINIS ISOPAS (JUOZAŽOLĖ )
Šviežių daržovių salotoms, riebios mėsos (ypač žvėrienos), žuvies, silkės, varškės, bulvių ir daržovių antriems patiekalams, padažams, vėdarams, marinatams paskaninti. Galima gardinti maisto produktus sumaišius su petražolėmis, krapais, salierais, mėtomis, mairūnais ir bazilikais.
JUODGRŪDĖ
Sėklos yra malonaus aromato. Jos naudojamos mieliniams kepiniams, meduoliams skaninti, vartojamos vietoj pipirų.
KADUGIO UOGOS
Kaip prieskonis rauginamiems kopūstams, agurkams, burokėliams taip pat žuvies marinatams paskaninti. Labai gerą prieskonį jie suteikia ankštinių daržovių patiekalams ir žvėrienos bei avienos kepsniams.
BLAKINĖ KALENDA
Duonos, dešros, silkių sūrymui, įvairiems marinatams, dedama į įvairius mėsos, žuvies, silkių, daržovių patiekalus bei sriubas ir padažus pagerinti, žali lapai puikūs prieskoniai.
KATŽOLĖ
Paskaninama silkės, sūriai.
VAISTINIS KIETIS (PELETRŪNAS)
Žali ir džiovinti peletrūno lapai bei stiebų viršūnėlės salotoms, sriuboms, padažams, mėsos kepsniams, kiaušinių, daržovių valgiams ir ypač tinka varškės patiekalams ir marinuojamiems agurkams, pomidorams, grybams. Smulkiai supjaustytų peletrūnų kartu su petražolių ir salierų lapais galima dėti į visas uždarytas sriubas prieš patiekiant valgyti.
PAPRASTASIS KMYNAS
Mėsos, varškės patiekalams, daržovių salotoms, virtoms bulvėms. Jų vaisiais aromatizuojama ir paskaninama duona, sūriai, jie vartojami raugiant kopūstus, grybus, burokėlius, gaminant girą. Galima su kmynais gaminti guliašą, karpį pabarstyti grūstais kmynais (pusė šaukštelio porcijai) ir, apvoliojus miltais, pasūdę, pabarstę
pipirais, kepti. Jaunų kmynų lapeliai turi primenantį krapus skonį - galima dėti į kopūstienę, bulvienę, svogūnienę, į varškę, pabarstyti jais troškintą mėsą. Kmynų šaknys dedamos į sriubas - dešimt minučių prieš baigiant virti. KMYNAS yra e g o i s t a s - nemėgsta būti maišomas su kitais prieskoniais, išskyrus druską
ir pipirus.
KRAPAI
Šviežūs krapai aromatizuoja, vitaminizuoja ir paskanina salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas bei antruosius patiekalus, duonos gaminius, marinatus.
KRIENAI
Šviežių krienų šaknys vartojamos kaip uždaras mėsos žuvies ir kiaušinių patiekalams, užkandžiams, padažams, konservuojant agurkus pomidorus, sūdant grybus, Krienų padažas ypač gardu su lydeka arba kita žuvimi. Net mažytis jų gabalėlis, įdėtas į sūrymą, marinatą, gelbsti nuo perrūgimo, sugedimo ir gerina produktų skonį. Krienuose esantis garstyčių aliejus neleidžia veistis bakterijoms ir pelėsiams. Žiemą galima vartoti ir džiovintas krienų šaknis. Dėl fitoncidų gausos krienai turi antimikrobinių savybių. Išvykose, neturint šaldytuvo, maisto produktai geriau laikysis, jei juos pabarstysime susmulkintomis krienų šaknimis. Krienų negalima virti, jie beriami ant pagaminto valgio.
LEVANDA
Levandos žiedai patiekalams suteikia savitą prieskonį, dedama į padažus, žuvų sriubas, apkepus, ypač tinka avienos patiekalams (mažais kiekiais).
KVAPUSIS MAIRŪNAS
Skaninamos mėsiškos sriubos, taip pat padažai, troškinta mėsa, ypač aviena, faršas, paštetas, varškė, dešros, kiaušiniai,l abai gerai dėti į koldūnus ir vėdarus.
VAISTINĖ MELISA
Šviežiais ir džiovintais melisų lapais skaninami patiekalai, kuriems šis kvapas tinka. Švieži lapai vartojami daržovių salotoms, agurkų, pomidorų konservams, arbatoms. Švieži ir džiovinti - žuvies patiekalams (ypač karpio) kiaulienos, veršienos, paukštienos, varškės, kiaušinių patiekalams, pieniškoms daržovių ir paukštienos sriuboms, kompotams, giroms, gaiviesiems gėrimams, Žalumynai dedami 1-2 min. prieš patiekiant į stalą. Milteliais - mėsos ir žuvies patiekalai
skaninami likus 3 min. iki paruošimo pabaigos.
PETRAŽOLĖ
Pagerina daržovių, mėsos, žuvies patiekalų skonį, taip pat mėsiškos daržovių sriubos, įvairius padažus, konservus, Džiovintos petražolės ilgai išlaiko prieskonines savybes. Žali smulkiai supjaustyti petražolių lapai dedami į valgius ne verdant, bet jau patiekiant į stalą, kad neprarastų aromatų ir maistinių savybių. Petražolės šaknies pakramčius išnyksta česnako kvapas.
PIPIRMĖTĖ (MĖTA, ŠALTMĖTĖ)
Švieži ir džiovinti lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ir mėsos patiekalams, padažams, šaldytiems gėrimams, arbatos mišiniams, marinatams. Pipirmėtė neleidžia pienui surūgti.
PAPRASTASIS RAUDONĖLIS
Tinka sriuboms, dešroms, pomidorų, pupelių, mėsos, žuvies ir kiaušinių patiekalams paskaninti. Smulkiai sutrinta su mairūnu sumaišyta žaliava dedama į mėsas, raugintus agurkus. Raudonėlių lapais aromatizuojama gira bei alkoholiniai gėrimai, dedama į picą, makaronų patiekalus bei įvairius padažus.
VALGOMASIS SALIERAS
Vartojama lapai, šaknys ir lapkočiai, Švieži, džiovinti ir šaldyti salierų lapai tinka žuvų, silkių, mėsos, daržovių patiekalams, sriuboms ir padažams, marinatams, konservams paskaninti.
VAISTINIS ŠALAVIJAS
Tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos) patiekalams paskaninti, žali ir džiovinti dedami į svogūnų salotas, o paštetams ir dešroms suteikia pikantiško skonio.
VAISTINĖ ŠVENTAGARŠVĖ
Naudojamos visos augalo dalys, bet labiausiai šakniastiebiai ir šaknys. Jauni lapai tinka salotoms, sriuboms, padažams, mėsos patiekalams. Šaknys vartojamos degtinės bei likerių gamybai.
ROZMARINAS
Tinka keptai mėsai: avienai, veršienai ir jautienai, žuviai, vištienai, triušienai.
PIPIRAS
Žvalinamai veikia nervų sistemą, tonizuoja kraujagysles, žadina apetitą.
CINAMONAS
Plečia bronchus, skatina kvėpavimą. Kosint pagelbsti puodelis karšto kapučino su cinamonais. Cinamonai laikomi moterų prieskoniu - didina seksualinį aktyvumą, skatina mažojo dubens organų kraujotaką. Padeda, kai kamuoja galvos skausmai, sukelti įtampos ar spazmų.
PAPRIKA
Valo kraujagysles, mažina kraujo krešumą, trukdo susidaryti kraujo krešuliams. Naudinga hipertonikams ir kenčiantiems dėl aterosklerozės.
GVAIZDIKĖLIS
Gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda staigiai atsikratyti dantų skausmo (galima tiesiog pakramtyti gvaizdikėlių), lėtina senėjimo procesą, kadangi reguliuoja polinesočiųjų rūgščių lygį organizme.
****
*Jeigu valgėte svogūnus, nemalonų kvapą panaikinsite sukramtę 2-3 kavos pupeles, kelis petražolių stiebelius ar suvalgę obuolį.
*Jeigu valgėte česnako, po valandos suvalgykite gabalėlį duonos, pamirkytos augaliniame aliejuje, pakramtykite petražolės šakelę, žiupsnelį arbatžolių (nurykite tik seiles, arbatžoles išspjaukite).
P R I E S K O N I A I - PAGAL PATIEKALUS
AVIENA
Vaistinis šalavijas, rozmarinas, levanda, kvapusis mairūnas, česnakas, kadagio uogos, šaltmėtė, dašis, šafranas, levanda, muskato riešutas, cinamonas, gvaizdikėlis, imbieras, lauro lapas, kvepiantieji pipirai, melisa, kvapusis bazilikas, gelsvė, kmynai, pipirmėtė, salierai. Kepant + petražolė.
JAUTIENA
Kvapusis bazilikas, česnakas, čiobrelis, daržinis dašis, gelsvė, isopas (juozažolė), peletrūnas, paprastasis kmynas, krapai (mėsos sriuboms), kvapusis mairūnas, pipirmėtė (mėta, šaltmėtė), paprastasis raudonėlis, salieras, rozmarinas (keptai), dašis, lauro lapai, muskato riešutas, cinamonas, imbieras, melisa, porai, salierai, gelsvė, guliašui + džiovintos paprikos.
VERŠIENA + šaltmėtė.
KIAULIENA - kaip ir jautienai + vaistinė melisa, gvaizdikėlis, keptai mėsai + juozažolė, kmynai, imbieras.
PAUKŠTIENA
Mėta (pipirmėtė, šaltmėtė), paprastasis raudonėlis, rozmarinas, cinamonas, vaistinė melisa, čiobrelis - paukštienos įdarams, gvaizdikėlis, kvapusis bazilikas, gelsvė, petražolė, salieras, keptą vištą - skaninti raudonėliu.
ANTIENA + imbieras.
ŽUVIS
Kvapusis bazilikas, česnakas, čiobrelis, dašis, gelsvė, juozažolė, kadagio uogos, petražolė, vaistinė melisa, levanda - žuvų sriubai, krienai, krapai, karpį - grūstais kmynais, blakinė kalendra, lauro lapų (nedaug), valerijono lapai, geltonžiedis barkūnas, dašis, cinamonas, gvaizdikėliai, imbieras, muskato riešutas, džiovintos
paprikos, balinis ajeras, mairūnas, gelsvė, pankolio žolė, peletrūnas, porai, rozmarinas, šafranas.
MĖSIŠKOS SRIUBOS
Raudonėlis, salierai, vaistinė šventagaršvė, petražolė, kvapusis mairūnas, kmynai, peletrūnas, blakinė kalendra, pipirmėtė (mėta, šaltmėtė), gelsvė, čiobrelis, kvapusis bazilikas, petražolių šaknys, lauro lapai, peletrūnai, porai, salierai, šafranas.
PAUKŠTIENOS SRIUBOS
Kaip ir mėsiškos sriubos + rozmarinas, imbieras, muškato riešutas, melisa.
DARŽOVIŲ SRIUBA - šaltmėtė, rozmarinas.
SILKĖ - lauro lapas, cinamonas, kmynai, pipirmėtė.
DARŽOVĖS - cinamonas, lauro lapai, pankolio žolė, šaltmėtė,
gvazdikėliai - į kalafiorus.
GRYBAI - gvaizdikėliai, melisa, salierai, dašis (nesutrinti ir
nelaužti - apkartins maistą).
SALOTOS - mairūnas, melisa, pastarnokas, porai, peletrūnas.
KIAUŠINIAI - pankolio žolė, peletrūnas, petražolė.
PADAŽAI - kardamonas: mėsos, žuvies, paukštienos.